Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΒΡΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ

Βλέπεις, είπε, είναι οι Άλλοι και δε γίνεται Αυτοί χωρίς Εσένα και δε γίνεται μ’ Αυτούς χωρίς, Εσύ. Βλέπεις, είπε, είναι οι Άλλοι και ανάγκη πάσα να τους αντικρίσεις.. (Οδυσσέας Ελύτης)

Η δύναμη της λογικής είναι πολύ μεγάλη ώστε να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα. Κατά τον Francis Bacon όμως, η λογική στηρίζεται στην αντίληψη, και η αντίληψη, δεν μπορεί να περιορίσει στα στενά σύνορά της το σύμπαν. Απεναντίας πρέπει να αναπτυχθεί για να το χωρέσει. Και μετά λύπης μου διαπιστώνω καθημερινά το πόσο στενή γίνεται η αντίληψή μας με το πέρασμα των καιρών, είτε μέσα από δογματισμούς πολιτικοθρησκευτικούς, ηγεμονικούς λόγους - σχέσεις εξουσιών, είτε μέσα από στερεοτυπίες κοινωνικοπολιτισμικές.
Οι ταυτότητες του καθενός, από το άτομο ως την κοινωνία, μεταβάλλονται συνέχεια, δημιουργούνται περιοχές μέσα στις οποίες αντιπαρατίθενται και επικαλύπτονται πρακτικές επιβίωσης της μοναδικότητας του καθενός, αρθρώνονται επίσημοι και μη λόγοι, δημιουργώντας πρότυπα συμπεριφοράς, μεθοδεύσεις για διακρίσεις της ανθρώπινης ύπαρξης.