Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Νέοι μουσικοί που αξίζουν προσοχής: Ματ σε 2 υφέσεις!

Η μπάντα απ' την Αθήνα ξεκίνησε το 1999 με το όνομα "Αντίθεσις". Τα ιδρυτικά της μέλη είναι απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Ιλίου. Αρχικά, το group περιορίζεται σε εκτέλεση διασκευών απ' την ethnic δισκογραφία και το ελληνικό τραγούδι σε διάφορα εγχώρια festivals. Από το δεύτερο κιόλας χρόνο, το σχήμα στρέφεται στη δημιουργία προσωπικού υλικού κι αλλάζει επανειλημμένως τη σύνθεσή του. Το 2001 καταλήγει στη σημερινή του μορφή, μετατρέποντας παράλληλα το όνομά του σε "ματ σε 2 υφέσεις". Το Γενάρη του 2003 κυκλοφορεί το πρώτο CD του συγκροτήματος με τίτλο Ματ σε δύο Υφέσεις (Filocalia Romana), την καλλιτεχνική επιμέλεια του οποίου έχει ο Νίκος Γράψας και το ιστορικό συγκρότημα "Δυνάμεις του Αιγαίου".

    Τον Ιούλιο του 2003 οι "ματ σε 2 υφέσεις" θα βρεθούν στο Limerick (Éire) στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς μουσικού συνεδρίου των Jeunesses Musicales International. Στο αμέσως επόμενο διάστημα -μέχρι την άνοιξη του 2005- το σχήμα ενορχηστρώνει και παίζει στις δισκογραφικές δουλειές του Αποστόλη Μπουλασίκη (Της πόλης ξωτικό - MINOS EMI) και του Μαρίνου Καρβελά (Στις παρυφές του ουρανού - Ήχοτρον), ενώ συμμετέχει στο δίσκο του γυναικείου hip-hop σχήματος "Ανεξίτηλα Σημάδια" (Soundcheck). Το Νοέμβριο του 2005 κυκλοφορεί το Ψέμα σαν αλήθεια (ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του group), μια συμπαραγωγή του Νίκου Ξυδάκη και των "ματ σε 2 υφέσεις" για λογαριασμό της Universal Music S.A. Ο Haig Yazdjian υπογράφει την ενορχήστρωση και τη μίξη του ηχογραφήματος, ενώ σ' αυτό συμμετέχουν -μεταξύ άλλων- και ο Χρήστος Θηβαίος, ο Νίκος Γράψας, ο Ross Daly, ο Βασίλης Ρακόπουλος, ο Αντώνης Λαδόπουλος, ο Χάρης Λαμπράκης.
    Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους το συγκρότημα συμμετέχει στο Ημερολόγιο δεύτερο του Νίκου Ξυδάκη (Universal S.A. - 2005) με την οργανική σύνθεση 'Βαλς Ρουά', ενώ το 2007 διασκευάζει και ηχογραφεί το παραδοσιακό τραγούδι ‘Απάνω στην τριανταφυλλιά’ για το album Suara: Voices from 3 Continents που εξέδωσε το Limkokwing University της Κουάλα Λουμπούρ. Το Φλεβάρη του 2008, οι "ματ σε 2 υφέσεις" συνεργάστηκαν με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στο πλαίσιο ενός οπτικοακουστικού αφιερώματος στην πρωτοπόρο Γερμανίδα σκηνοθέτιδα κινουμένων σχεδίων Lotte Reininger (3ο AnimFest). 
    Τα μέλη του group επένδυσαν μουσικά την ταινία ‘Ο μικρός καπνοδοχοκαθαριστής’ (Der Kleine Schornsteinfeger) του 1934. Το Μάιο του 2009, πραγματοποιείται η τρίτη δισκογραφική απόπειρα του συγκροτήματος (Τρύπιο Φεγγάρι – Παρουσία), με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ και του ραδιοφωνικού σταθμού ΜΕΛΩΔΙΑ. Στις αρχές του 2010, ως συμμετέχοντες σε εορταστική εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα ποίησης, οι "ματ σε 2 υφέσεις" θα παρουσιάσουν μια σειρά από μελοποιημένα ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη! Ένα χρόνο αργότερα, το σχήμα διαθέτει τα καινούρια του αυτά τραγούδια στο διαδίκτυο (www.matse2ifesis.net) υπό τον τίτλο Τα τέσσερα τραγούδια του Μίλτου Σαχτούρη. Κατά καιρούς με τη μπάντα συνεργάστηκαν ο Μαρίνος Τρανουδάκης (κρουστά), η Δήμητρα Αποστόλου (φλάουτο), ο Άκης Κολλάρος (ηλεκτρική κιθάρα), ο Πέτρος Στεργιόπουλος (φλάουτο), η Κωνσταντίνα Κυριαζή (βιολί), ο Νίκος Παραουλάκης (νέυ), ο Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο), ο Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά), ο Ανδρέας Σίκκης (κρουστά, νέυ, φωνητικά).

Τους ματ σε 2 υφέσεις αποτελούν οι:

Δημήτρης Βαρελόπουλος: λαούτο, ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, φωνή 
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης: λάφτα, κλασική κιθάρα, φωνή
Γιώργος Κοντογιάννης: κρητική – πολίτικη λύρα, κρουστά
Πέτρος Λαμπρίδης: μπάσο, κοντραμπάσο
Σπυριδούλα Μπάκα: φωνή
Γιάννης Τσιουλάκης: πιάνο, φωνή
Κώστας Τσιουλάκης: πλήκτρα, drums


πηγή: http://www.matse2ifesis.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου